Friday, October 7, 2011

my 1st truffle/triffle

truffle ke triffle aku pn xsure.. uhuhuh main blasah jew laa yee... heheh ok minggu nie mmg xsabar2 nk try buat truffle nie aku makan kt umah my sis in law dia mmg pandai buat desert2 aku lak pandai mlantak n pastu gatai tangan nk try gak ye laa kl dh asik teringin memanjang kn elok kl kita mcuba mana tau leh buka kedai kuikuikui (perasan tul) hehehheh so ari nih ari sabtu en suami ku bkerja so pepagi mcm biasa nk buat rutin arian pn asik dok tbyg2 truffle yg sedap ITU hehehe xbole jd nih memandangkn mlm td dh g beli roll kek kat King's dekat TESCO nilai so mmg mlonjak2 lee keinginan n kebatakn nk buat benda alah tue hehehhe.... bab resepi heheh bisa di atur.. sudah ku settlekn awal2 no problem sume diujung jari... nih smpai mau ilang cap jari asik ketuk2 keyboard jew kihkihkih... kl komputer hang lg aku ketuk kuat2 kasii baik kihkihkihkih.... (sib baik en suami xtau :P) dh mlalut laa pulak.. ok2 jom kita tgk hasil my 1st trial nih.... jeng jeng jeng... sori lee aku xde mangkuk yg cantik2 n mahal cuma pakai apa yg ada jew.. en suami nnt tolong belikn mangkuk yg santik2 yee... kita beli yg aritu nmpk kt JUSCO bkt tinggi tu eh... :P nk 2 tau...(over pulakss huhuhu mcm lee kamu xkenal bini kamu ini ^_^ )

Bahan-bahannya :

1 tin susu cair
1 sudu besar gula
4 sudu besar tepung kastard
1/2 biji kek gulung saiz sederhana
1 tin buah (asingkn air)
1 peket agar2 jeli nona
1 mangkuk air panas

Cara-caranya :

- Panaskn susu + gula n kecilkn api
- Bancuh tepung kastard dgn semangkuk air sejuk
- Masukkn kastard yg dh dibancuh dlm susu panas n kacau smpai pekat n matikn api
- Dlm bekas lain susun kek gulung yg dh di hiris n basahkn dgn air buah td
- Susun buah2 atas kek gulung td
- Tuang kastard yg dah di masak td atas buah2
- Larutkn jelly dgn air panas
- Tuangkn jelly atas kastard td.. then sejukkn dlm peti sejuk :)





No comments:

Post a Comment