Monday, March 31, 2014

low budget arch

Asslm n afternoon guys huh finally siap juga sy mngecat pergola hahah sblm ni stop sbb mls nk finishkn tp td ada mood plak nk habiskn semua cat tuh xmo simpan2 dh lau rasa nk cat lg br beli br senang nk kemas n clear kn garden hahahh... xdpt nk lapiskn byk kali sbb xlarat ler letih ko jah!!!

Hah ok entri kali ni xnk citer psl pergola but nk story psl arch, last month area umah sy xde air so dlm rasa resah xde air tu kesian more to roses sy tu owh dh le pkk besar n tinggi so syg lau mati.. so xde pilihan dlm ketaq2 tgn nk ptg tuhh akhirnya sy hard pruning juga my roses tuh alhamdulillah sihat n naik tunas juga wpn ada beberapa yg xleh survive xpe laa xde rezeki dh kn nnt so ada rezeki beli pkk br heee hubby benarkn sy mengorder 3pkk baka from overseas n lg 3-4 pkk kami rembat kat nursery sini je kebetulan nmpk rose yg marvellous hehheh rm20 je pkk pn dh besar so grab jgn xgrab hahaha...

So pkk msh rendang2 lagi so arch kayu halus sy dh buang sbb nmpk gaya2 nk reput dh.. so dlm pada dok pikir2 budget xmampu plak nk beli arch kayu if beli arch gerbang mcm wedding tuh nice juga but jika rose mula melingkar akan ada mslh cat tanggal n cpt karat plak so survey2 at fb n skodeng garden org tetiba ternmpk plak garden mak jah teman bergarden yg sy kenal melalui fb dia buat arch pakai pvc pipe hurmm interesting kan so bincang dgn hubby than dia ckp ok hahaha.. so last week kami g hardware beli brg n hubby tlg ptg2 n sy just sambungkn jew hee so easy ok xde nk kena paku n cat bagai... tq hubby hehhe actually dia yg suruh tukar arch tu sbb yg lama dh mula reput.. after dia bg green light tu yg excited memunggah n cabut arch lama tu.. pkk rose plak dh kena hard pruning so easy utk keje2 pnyelengaraan garden...

So tinggal 1 je lg nk kena buat hehe ganti or reorganise blk dripping pipe kami tuh.. hope ble buat sblm puasa le.. nnt raya nk pakai dah... lau xsempat harus lee gam blk mana2 pnyambung yg dh leaking tuh. ...


Tadaaa nie la arch low budget n simple je plg penting mudah nk buat hehe ikut citarasa msg2 le kan  Hubby kurangkn bhgn pnyambung sbb dia kata xmo nmpk byk pvc tuh huhuhu (-_-') hope Kukuh lew coz sini angin kuat... 
Total cost utk arch ni rrm20.00 je heee murah kn


Ok nie plak makjah punya arch hehheh tq mak jah sbb sudi share idea yeaa sgt berguna info nih... n kreatif 

Sunday, March 30, 2014

new face of pergola

Garden in the morning on 29/03/14 alhamdulillah thanks Allah msh diberi kesempatn utk bernafas lagi.. gambar ni me snap sblm g jogging opsss sblm me teman my hubby g jogging n me g sopin kat pasar tani depan taman tuh hahahhaahhah adeke patut hohoho... ok gak pee kuar peluh gak sbb jln2 tgk sayur udang baju hahhah... adehh lps g sopin brg basah kita g sopin bunga plak ;P after that br g bekfes....

Heee jom cuci mata tgk garden me yg xseberapa nih.. hope raya nnt meriah lew... amennnn







Si gray ni sy snap ptg sbln kami jln kaki area umah kami hehhe comel kan gerammmm fia dh semakin berat kena diet dh nih (^-^)v

Wednesday, March 26, 2014

little garden 27/03/14

Masih suram tanpa bunga but masih bersyukur coz msh sihat n gebu2 semenjak di hard pruning aritu.. hope nnt memberi hasil yg mantap in shaa Allah mudah2an dimakbulkn doa n cita2 ku itu... amenn

Here's sy sempat snap pictures terbaru from my little heaven huwaa haha heaven for me but for anyone???  who's care hahahaa...

Garden msh bersepah huh selagi xsiap betul2 mmg xkan ku kemas bersih heheh itu le sy hahah so ignore je mana yg agak2 mnyakitkn mata tu eh (^-^)








Rain lily pemberian haney rakan bergardening dr fb cantik n sihat btul thanks yaa hanney

burung apa???

Tetiba harini tergerak hati nak skodeng si anak murai plak hiii si ibu sibuk beri makan kita sempat plak curi2 snap... hehhe kuat makan si anak nih... xlama lagi dia tinggalkn sarangnya sbb nmpk dh hampir sama saiz dgn si ibu....

So saja snap utk koleksi penghuni bird house ni... so sweet moment...


Cakk!!! Heheh si anak menjenguk dunia luar maybe xlama lagi mula utk blajar terbang



Msh dlm sarang tunggu si ibu bwk makanan


Gigih si ibu mencari makann xhenti2


simple dessert

Hii suke sgt2 makan aaskem dgn campuran nuts candy or biscuit hurmmm yummy2 n kebetulan plak ada keep strawberry hahah aritu g pasar mlm ada org jual hahah kelas ko jah pasar mlm kita ada strawberry ko hahahah ternmpk trus terbyg2 stoberi coklat yg yummy2 tuh alahaiiiii tu yg terbeli tu hahah statement xble bla ok TERBELI hahah ok next time jika g ke cameron kena beli byk2 than keep kat peti beku ye ble tahan selama 6-9bln ok.. hehhe so ble la mkn sikit2 hehe sorri I xmampu nk beli ari2 buah org kaya nih hahha...

Jom jom kita yummy2 hurmmmmmmm cedapnyaaaa (sambil terkelip2 mata ceh wahh sedap sgt le tu kan )


Tadaaa hiii gambo atas tu snap masa nk mkn ari isnin lps n yg kat bwh ni br sejap td melantak kalini ada biskut stick perisa mocca hurrmm sedap crunchy hahahha sori jika ada yg meleleh hahaha





Monday, March 24, 2014

t♥day is 25/03/14

Asslamualaikum wbt...

Slamat pagi mownink pagi yg cerah langit membiru owh xde awan dh mcm dok kat arab saudia plak kan kosong je siap leh nmpk bulan lagiiii... Alhamdulillah masih diberi kesempatan menghirup udara segar tanpa jerebu... arini lps siapkn sikit keje mngecat pergola dr warna dark choc ke warna white bila dh cat white huwaa mmg cantik dedulu xmo cat putih sbb mls lau kotor tp lastly kena cat juga bila cat lama mula mngelupas hurmm dh alang2 cat tu biar puas ati sbb my favourite kaler is white ok!!! Hahahha pasni nk cat pagar plak lew tp buat time mlm ok tak??? Mlm xde panas hehehe tp kena tgk lagit dulusblm cat lau byk awan baik lupakn je niat nk mngecat tuh... mlm td tgk langit byk bintang tp cat xcukup kena beli lain so wait till I buy a new one for our gate...

Meh cuci mata tgk bunga yg bl♥♥m arini hilang rasa letih bila tgk pkk sihat buat ada juga yg mati sbb cuaca panas sgt area nih..





Thursday, February 20, 2014

si murai

Assalamualaikum wbt slamat pagi n mownink owhh pagi ni me xyg ssh2 siram pkk sbb smlm ptg hujan wpn xlama tp cukup laa utk membasahi my roses n my edible garden huh selamat utk arini... pheww.. (-_-')

Pepagi ni just sesaja snap utk my sis in law rose tree ni tetiba ada model xberbayar plak hahha cer teka cer teka hahaha sure laa bkn saya  ;P huhu ni si puan murai eh betul ke tu burung murai hurmm not sure but dia ni kecoh slalunya sbb tu me panggil je si murai... elok lak dia bertenggek kat situ time nk snap tuh hahaha cute jew dia tgh busy buat sarang utk bertelur.. habis dipunggah sume sampah sarap...

Niwayy kat my little garden ni byk sgt bird2 n butterfly plg byk si murai kelicap burung coklat kecik tu.. n dulu ada juga burung merbuk tp skrg dh jarang nmpk maybe sbb sy dh buang rumput carpet. Rumput carpet celah2 tu kdg ada ulat maybe sbb tu dia suke landing cari makan kot.. now dh tukar dgn rumput mutiara hope xde laa prob rumput pjg lg pasni...



Tadaaaaa..... see see

Wednesday, February 19, 2014

♥new baby from bell♥

Look tis kitten yummy comel kann n sgt gebuuu owh tq bell kembalikn my happiness huhu sblm ni gebu hilang then masa si bell ni bunting me ckp kat dia bell bg la 1ekor gebu ya.. tup tup last week tgk dia dh branak hahah awal2 pg hubby nk g keje tetiba nmpk bell kluar dr kotak yg dh ku baringkn upanya sudi dia beranak di tpt yg me sediakn heheh syg kamu bell but 2day lps dia buat projek upanya dia g alihkn anak dia ke umah jiran depan alahaiii puas lee sy mencari upanya di situ upanya.. td pepagi jiran tu bgtau si bell tu dok dlm peti suri dia hahaha ada ke patut sy agak dia bwk anak dia msk tong sampah sbb nmpk dia kearah itu upanya dia mskn dlm peti surat alahaii bell!!!

Tq nylee bgtau si kitten ni kat mana haa pasni xtau dia nk sorok kat mana lak anak dia tuh
Owh ye sure korang pening2 dok pikir muat ke si bell gebu msk dlm peti surat bersama 4ekor anaknya tu haha peti surat kami ni budak pn leh msk hahahha besar ya amat tp sgt lee sengsara nk amik surat sbb jaauh huh!! Sapa design peti surat mcmni adoiiii...


Comelkn si kitten nih heee hope anak2 kucing ni dpt idup sihat n membesar bagai gebu yg hilang tu hahahah tu klon gebu yg warna oren tuh heee...

valentine rose tree

Tadaaaa hari ada byk sikit bloom valentine nih hehhe kebykkn penggemar rose panggil summer scarlet xkisah apa namanya but sure bila dia berbloom kebabooow ramai yg berjemaah pengsan hahhaha (sure itu sy ;P ) ngeee...

Ok just nk dedikasikn pic nih utk my refer owhh dlm byk2 sy try grafting hanya ni yg menjadi alhamdulillah rezeki sy kot smpai terkoyak jari sbb nk membuat grafting nih alahaiii sib baik menjadi lps makan jari ku huhuhu...

Actually patutnya sudah begini 2bln lps tp mcm yg pnah sy info at last entri my hubby sakit so my honey ni terbiar xberbela sian sib baik pandai jaga diri maybe rezeki sy.. Alhamdulillah syukur masih diberi peluang utk menikmati pemandangn yg indah ini....

Well dia br 2x blajar berbunga bila dh naik tunas byk 2weeks lak xde air owhhh jenuh sy angkot pasu yg berat ini ke bwh pergola (-_-') hope kuat le kamu eh pleasee.. dpt air sikit2 jaa dh le xhujan plak dh berbulan jugaa owhh dugaan mu ya Allah.. permudahkn laa segala urusan ku...

Jom kita layan pic yg sempoi ni... owh sori le background xmolekkk heee...




Owh dua pic ni dh upload upanya smlm ngeee sbb suke sgt tgk dia heheh kdg bila geram tu sy amik kelopak then campak tabur mcm org kawin tu hehehehe





Tuesday, February 18, 2014

xde air!!!!

Masuk arini dh 13ari kwsn rumah sy xde air owhh sengal segala badan dh jd lali plak tido mlm xmenentu n xlena gara2 menunggu lori tangki syabas anto air aduhhh berkejaran bila terjaga dr lelap nmpk lori tanker huhu lelama ada juga yg yg dok tergolek dog atas tangga tu nnt adoiiii bila laa nk ada air nih weiiii dh le musim kemarau panas berpeluh tp xde air huwaaa musyukkk lee jwbnya (-_-') hampir setiap ari syabas dtg anto bekalan air 1-4pg adoii tp td pg plg lewat haa dh nk msk subuh br mrk sampai huhu pkul 5.25pg br sampai aduhaiiii..

Yg merah tu tong air plg besar skali aku beli hahaa adoii ni jew la yg mampu ni pun rm65 huhu Troli rm58 N tong air hitam ni plak rm28



Habis segala bekas aku punggah janji blh angkot air huh

Haaaa lom tgk lagi apa jd pada my roses sekalian adehhhhh 


Haaaaa tu diaaa habisss kena hard pruning hahahha togel mogel sumee ada yg dtg siap tnya eh mana rose?? Then sy tunjuk le tunggul tuh hahahahj adoiii takpe t dia naik baik jd mcm pic bwh ni... (^-^)v


Ngeee dlm pada xde air ble juga prosperity  rose nih menggebus aduhaiii makin syg kat dia(♥_♥)


tempahan crochet

Alhamdulillah lps 1bln huby discharge sy bole mngait semula ni order dr whaini tq whaini sudi tempah lg dgn sy :)


memanik jubah

Dress ni lama dh siap tp nmpk mcm kosong jew jd konon gegatal tgn le ni manikkn dia just utk pakai masa kenduri spupu.. but xjd kenduri dia 1-3/11/2013 n 1/11/2013 tu plak bufday sy yg ke-29 tp apakan daya my hubby di mskkn ke ICU on 25/10/2013 sbb pneumonia doc syak ada jangkitan kuman yg kuat dkt paru2 n attack buah pinggang n hati.. sgt2 sedih masa tu sbb tu laa lama dh xberupdate blog sy nih... gitu laa alkisahnya.. selama 50hari kami berumah di hospital.. 3days in ICU banting 43days in ICU HTAR klang 1days at wad htar n another 3days at sri kota specialists medical centre. .

Actually day ke20 at hsptl br doc sahkn dia kena virus kencing tikus.. owh (-_-') tp masa tu dia dh mula sedar so sedikit sebyk lega juga hati.. tp sgt pilu bila tgk berselirat wire n tiub kat badan dia.. xtergambar dgn kata2 hanya Allah swt shj yg tau prasaan sy... multi organ failure jantung stop 4 second pakai ventilator utk support paru2 bi pap machine doc bg anti virus n antibacteria high dosage buat haemodialysis berterusan selama 16days n doc yg in charge pun ckp xde apa yg bole di bantu lg just pray shj sbb doc dh bg sume machine support skrg tunggu respon dr badan dia shj.. (T_T)

Alhamdulillah lps 6ari ditidokn doc bg sedar kembali my hubby 30/10 hubby sedar owh thanks Allah gift me big bufday present n esoknya 01/11/2013 sy tnya hubby arini 01/11 ingat tak hari apa?? Then dia angguk huuuu mmg terharu sgt dia xlupa my bufday date.. but kegembiraan ku xlama sbb next daynya dia ditidokn blk sbb keadaan dia smkn memburuk.. doc kata dia perlukn darah baru.. n incase msh xblh bernafas maybe doc akan tebuk leher owh... tido berteman air mata sy.. T_T but lps sume rintangan akhirnya lps 4ays ditidokn akhirnya hubby sedar kembali.. lps doc kata no visitors for this patient n nurse xbole campur dgn patients lain.. alhamdulillah virus dlm badan terkawal.. sampai lee dia discharge xde dh prob sume menunjukkn tanda2 positif.. Alhamdulillah

2weeks xbergerak mnyebabkn badab kita lumpuh sbb otot dh hilang kena laa jalani physiotherapy utk bg my hubby berjln kembali... tq kpd all icu staff yg terlibat dlm proses pemulihan my hubby... now my hubby dh mula berkerja semula dh 1bln lebih... syukur ya Allah..




Bunga telur tempahan bella pun akhirnya dpt disiapkn huh sori bella 

merambu

Ini 2weeks sblm kami bercuti ke medan Hahah ni xtau apa nama tempat n lokasi yg tepat tp yg pasti nk kesini kena lalu dam.. lalu sg tua n sampai kat kuala kubu bharu sesaja je jln2 ni pun idea en somi alahaii melayan dia lau xde tujuan tu mmg lee menguji kesabaran kekadng.. xplan xgoogle tpt tp main terjah actually rugi masa lau buat gitu ok... haha tp xpe $$$ dia kn I follow jew... dia nmpk tpt kolam air panas mula le dia tp sy mcm berat ati nk bg dia g.. mmg xg pun lastly.. masa nkbon d way blk kami singgah le air terjun hydro electrik kot utk jana electrik ni sblm empangan.. tp jln tptnya..



pangkor beach

Sebelum kami ke medan my big baby asik merengek nk ke pangkor huh xtau lee napa asikkk je ajak kesana haha bg kami percutian ke pangkor xperlu budget besar n xperlu rancang dgn teliti pun just go if u want hahah tp dpt book hotel ke xtak tu heee nasib laa yew heee... ni pun slh 1 unplan vacation huh semput mak layan laki ku ini hahhaha org lain cuti prepare kaw2 dia x asik nk terjahh  memanjang.. isk isk isk somi sapa le tuh (0-0) huhuhu....

Tp sempat le juga kami singgah rumah kenalan fb sy.. part nih yg plg sukee ok hahha slalunya chit chat at alam maya je kali ni jumpa face to facee.. owh rumah dia sgt2 lee gorgeous mmg suke sgt xjauh dr jeti lumut.. seronok jumpa awk hanney hope blh junpa lain kali eh... psstt sedap mee goreng mu tp malu nk tambah lagi hahahah.... garden dia pun cantik suke2








Tgk siap dpt hadiah lg alooo malu kita hanney xbwk gift utk awk.. in shaa Allah jika umur pjg n murah rezeki kita jumpa lg eh... tq 4 d gift tu sy sukee ♥♥♥


♥♡medan tour♡♥


Alhamdulillah syukur harini dpt juga sy upload gambar percutian kami ke medan thn lepas actually kami pegi ni 18-21/10/2013 tp disebabkn tiada kesempatan utk mengedit n mengupload gambar gambar ni.. kami pergi berdua shj jd kami dptkn khidmat org tgh sbb utk ke medan rupanya memerlukn pergi scara berkumpulan br budget tp apakn daya dh kami berdua n kebetulan ada dpt  info tiket murah dr airasia so just booked jew laa. Sy book tiket awal thn 2013 so dlm pada tu nk pg ke xnak nak ke xnak hahah tp pikir punya pikir dlm nak ke xnak tu akhirnya Allah gerakkn juga hati kami utk truskn niat utk bercuti... sy book ground arrangement dgn muhamadiyah travel mrk yg book kn segala nya dia sana sy just book tiket shj hahaha... bila sampai di sana kami di ambil oleh staff lovely pt travel yg mengorganise perjlnn makan n hotel kami spanjang kami di sana.. so kami ni actually join another group from malaysia gak terdiri dr 3group 2group chineese n 1group indian hanya kami berdua je melayu heee.... 

Pada saya percutian ni not bad la actually sy lg suke percutian yg lbh teratur dn mengunakn masa yg ada semaksimum yg bole... sbb ada tempat yg xdpt kami pergi huh kuciwaaa okeh!! Tp xpe laa maybe xde rezeki... in shaa Allah jika ada rezeki kami dtg lg..