Tuesday, April 22, 2014

mushroom soup ♥ garlic bread

Assalamualaikum wbt...

Petang semuaa sure ramai yg berkeroncong perutkn petang2 gini nak nak nak plak ujan tirun dhn lebatnyaa alahaiii terus terbayang-bayang pisang goreng la cengkodok ikan bilis ler huhuhu pekena plak tea panas Yummy2 opsss makin kuat plak perut bergelora garlic andh... alhamdulillah akhir2 ni petang slalu hujan sejuk sikit n xyah le sesusah nk siram pkk esok pg kihkihkih... dpt rest n jimatkn masa heee...

Ok petang ni tetiba rasa nk buat mushrooms soup dgn garlic bread plak ni kerana mlm td g beli France toast ler bau dia alahaiii terbuai2 xsabo nk bakar n cicah soup huhuhu elok2 menu utk esok tetiba jd menu ptg ni plak... hahha alhamdulillah dh burpp.. kenyang hihihi jgn marah u olls


Resepi ni sgt laa mudah main campak jer sy jika memasak jarang sukat2 sbb tu payah nk bg resepi.. lgpn taste sy simple2 mudah ringkas n sedap tue je heheh

Mushrooms soup :-

1 tin cendawan butang (ble pakai dlm tin or fresh pn ok) Hiris nipis
3 sudu tepung gandum
1 kiub ayam (bole pakai stok ayam)
1 sudu teh Serbuk lada hitam
2-3 sudu mentega
500ml air
Garam secukup rasa

1) mula mula panaskan periuk masukkan mentega biar sampai cair
2) masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil tu kacau laju
3) masukkan stok ayam Dan serbuk lada hitam
4) Masukkan air perlahan2an 
5) Kemudian masukkan cendawan Dan garam secukup rasa
Kacau sampai pekat jika terlalu pekat bole tambah air.. biar sampai mendidih then tutup api
Note : jika anda pakai stok ayam jenis air xperlu masukkn air ya dan jika suke bile mskkn ayam yg dh dipotong kecil

Utk garlic bread pulak bole pakai apa shj roti ikut suke 

Bahan bahan :-

2-3ulas garlic tumbuk halus
Sedikit serbuk oregano
3sudu mentega

Caranya campur semua bahan tadi dan gaul rata
Kemudian baru sapu pada roti then bakar atas fry pan je mudah 


Ok selamat mencuba (^-^)

Sunday, April 20, 2014

hujan rahmat

Alhamdulillah berkat air hujan yg Allah berikn menyuburkn segala tumbuhan xterkecuali my back yard garden.. hamboiii sayur n rumput berlumba2 nak naik hahaha kdg tu mmg tak terbelai pkk2 sayur sy yg kat blkg ni mana xnya setiap pagi dr 8.00-9.30 hanya rose n rose pkk sayur ni slalunya siram jer if hujan xde la siram senang keje hehehe

Xbyk pkk yg sy tanam kat blkg nie yeke xbyk?? Huhuhuu ok le tu xsendat mcm garden depan ok peee (^-^)


Cer tgk kana kan bersemak dh alahaii geram jer dh xberbela rumput carpet tu syg btl huhuhu xmo tukar rrumput sbb suke rumput jenis nie.. mcm garden depa  thn lps sblm kami bercuti ke medan dlm bln 7-8 gitue laa kami dh racun semua n dh kering tp baru ni je sy ada kesempatan nk tanam rumput baru hee tukar ke pearl grass jer senang jaga kot.. xyh potong sbb dia xnaik tinggi2 mcm rumput carpet.. sapa tanam carpets grass sure fhm maksud sy heheh Mmg cantik tp kena trim slalu n jika dh lama tanah padat dgn akrnya shj air payah serap kebawah Dn suke ceroboh pasu my roses huhuhu



Dr Kiri pokok limau kasturi, pokok lemon, pokok limau nipis, pandan, kari, pudina, kucai, kedondong, durian belanda, belimbing buluh,  anggur, serai.. n yg kat dlm kotak tgh tu plak ada kobis, kunyit, halia, bawang putih, keledek jepun, bendi, timun, basil (xtau jd ke Idak nmpk mcm ada naik nnt tunggu besar sikit) Bhgn kanan sana sy tanam mulberries rose 2pkk n limau purut n tpt sy sidai baju je heheh sbb tu xsnap nnt mmpk benda yg xpatut (▶_◀)



Haa nie plak hutan rose depan rumah sendat kan... skrg br lps hard pruning arituh so br nak naik balik nnt dh naik mcm hutan plak tp kali ni sy xmo bg dia tinggi2 lbh dr sy heheh mcm xcantik plak kusut... so biar dia rendah je hehe yg mana climbers tu mmg sy biar dia naik tinggi

tag pokok

Assalamualaikum wbt...

Morning salam pagi isnin hope u olls sihat hendaknya me pn alhamdulillah sihat wpn pinar2 kepala hehhe xtau pasai pa... ok la tetiba pagi nih rajin plak nk mendeco pkk tue heheh saja jer kdg tu org tnya ni pkk apa eh? beli mana? tanam dh brapa lama? Hahah byk no persoalannya kdg tuan tanah ni pown lupa gak ekekekke

Buat tag pokok ni jus utk my rujukan je kdg tu nk tau juga jangka hayat pokok yg kita dh bela bagai nak rak ni kan ari2 nk kena bg kasih sayang hehhe lau  nnt dia majuk payah nknpujuk xpasal2 kojol plakkkk aiseyy kena ganti baru (part sopin bunga ni ai plg suke :P)  heehehe ada ke pompuan xsuke sopin???? Cer angkat tangan... haa tgk xde kan??? (^-^)v

Ok kat sini sy sy sediakn tutorial nya simple jee lau ada budget lebih ble beli jer plant tag nie kat daiso rm 5/ pack but utk me nk ke daiso tu alahaii bercinta laa xsuke nk msk jammed n bersesak.. plg dekat kat area sy kat mines ler heheh tp wekend parking Subhanallah mmg penyabo btl org yg ddk area jammed eh...

H

Friday, April 18, 2014

durian crepe

Assalamualaikum wbt...


Smlm mood pasar malam area olak lempit ni pasar mlm ari selasa tp mlm pasar mlm ari jumaat mlm sabtu at bukit changgang pasar ni pjgg lau bjln time xde psr ni mmg korg xrela laa jgn kata Korang me pun xmo hahahh

Citer psl pasar mlm plak kan hurmmm dlm lapo2 smlm me merembat kebab pita daging, sate ayam, muruku pedas, jambu madu, cappuccino ais blended n duriancrepe nie lerr hurmm bila nmpk slalu bsemangat nk beli tp bila mkn hurmmm bkn nk kata xsedap tp mcm ada benda yg xumphhh maybe durian dia letak secuit jer kot huhuhu byk cream jer sbb tu geburrrr hahah tp mcm muak plak kn xtau laa penggemar crepe ni mcmne tp tis is my mulut hahhahah


Haaa tgk kan xde durian hahah jgn le ckp durian tu just ssymbolic shj ok xsuke xsuke

tempahan crochet



Thanks a lots to carmen yap sudi order baby cocoon (^-^)


Monday, March 31, 2014

low budget arch

Asslm n afternoon guys huh finally siap juga sy mngecat pergola hahah sblm ni stop sbb mls nk finishkn tp td ada mood plak nk habiskn semua cat tuh xmo simpan2 dh lau rasa nk cat lg br beli br senang nk kemas n clear kn garden hahahh... xdpt nk lapiskn byk kali sbb xlarat ler letih ko jah!!!

Hah ok entri kali ni xnk citer psl pergola but nk story psl arch, last month area umah sy xde air so dlm rasa resah xde air tu kesian more to roses sy tu owh dh le pkk besar n tinggi so syg lau mati.. so xde pilihan dlm ketaq2 tgn nk ptg tuhh akhirnya sy hard pruning juga my roses tuh alhamdulillah sihat n naik tunas juga wpn ada beberapa yg xleh survive xpe laa xde rezeki dh kn nnt so ada rezeki beli pkk br heee hubby benarkn sy mengorder 3pkk baka from overseas n lg 3-4 pkk kami rembat kat nursery sini je kebetulan nmpk rose yg marvellous hehheh rm20 je pkk pn dh besar so grab jgn xgrab hahaha...

So pkk msh rendang2 lagi so arch kayu halus sy dh buang sbb nmpk gaya2 nk reput dh.. so dlm pada dok pikir2 budget xmampu plak nk beli arch kayu if beli arch gerbang mcm wedding tuh nice juga but jika rose mula melingkar akan ada mslh cat tanggal n cpt karat plak so survey2 at fb n skodeng garden org tetiba ternmpk plak garden mak jah teman bergarden yg sy kenal melalui fb dia buat arch pakai pvc pipe hurmm interesting kan so bincang dgn hubby then dia ckp ok hahaha.. so last week kami g hardware beli brg n hubby tlg ptg2 n sy just sambungkn jew hee so easy ok xde nk kena paku n cat bagai... tq hubby hehhe actually dia yg suruh tukar arch tu sbb yg lama dh mula reput.. after dia bg green light tu yg excited memunggah n cabut arch lama tu.. pkk rose plak dh kena hard pruning so easy utk keje2 pnyelengaraan garden...

So tinggal 1 je lg nk kena buat hehe ganti or reorganise blk dripping pipe kami tuh.. hope ble buat sblm puasa le.. nnt raya nk pakai dah... lau xsempat harus lee gam blk mana2 pnyambung yg dh leaking tuh. ...


Tadaaa nie la arch low budget n simple je plg penting mudah nk buat hehe ikut citarasa msg2 le kan  Hubby kurangkn bhgn pnyambung sbb dia kata xmo nmpk byk pvc tuh huhuhu (-_-') hope Kukuh lew coz sini angin kuat... 
Total cost utk arch ni rrm20.00 je heee murah kn


Ok nie plak makjah punya arch hehheh tq mak jah sbb sudi share idea yeaa sgt berguna info nih... n kreatif 

Sunday, March 30, 2014

new face of pergola

Garden in the morning on 29/03/14 alhamdulillah thanks Allah msh diberi kesempatn utk bernafas lagi.. gambar ni me snap sblm g jogging opsss sblm me teman my hubby g jogging n me g sopin kat pasar tani depan taman tuh hahahhaahhah adeke patut hohoho... ok gak pee kuar peluh gak sbb jln2 tgk sayur udang baju hahhah... adehh lps g sopin brg basah kita g sopin bunga plak ;P after that br g bekfes....

Heee jom cuci mata tgk garden me yg xseberapa nih.. hope raya nnt meriah lew... amennnn







Si gray ni sy snap ptg sbln kami jln kaki area umah kami hehhe comel kan gerammmm fia dh semakin berat kena diet dh nih (^-^)v

Wednesday, March 26, 2014

little garden 27/03/14

Masih suram tanpa bunga but masih bersyukur coz msh sihat n gebu2 semenjak di hard pruning aritu.. hope nnt memberi hasil yg mantap in shaa Allah mudah2an dimakbulkn doa n cita2 ku itu... amenn

Here's sy sempat snap pictures terbaru from my little heaven huwaa haha heaven for me but for anyone???  who's care hahahaa...

Garden msh bersepah huh selagi xsiap betul2 mmg xkan ku kemas bersih heheh itu le sy hahah so ignore je mana yg agak2 mnyakitkn mata tu eh (^-^)








Rain lily pemberian haney rakan bergardening dr fb cantik n sihat btul thanks yaa hanney

burung apa???

Tetiba harini tergerak hati nak skodeng si anak murai plak hiii si ibu sibuk beri makan kita sempat plak curi2 snap... hehhe kuat makan si anak nih... xlama lagi dia tinggalkn sarangnya sbb nmpk dh hampir sama saiz dgn si ibu....

So saja snap utk koleksi penghuni bird house ni... so sweet moment...


Cakk!!! Heheh si anak menjenguk dunia luar maybe xlama lagi mula utk blajar terbang



Msh dlm sarang tunggu si ibu bwk makanan


Gigih si ibu mencari makann xhenti2


simple dessert

Hii suke sgt2 makan aaskem dgn campuran nuts candy or biscuit hurmmm yummy2 n kebetulan plak ada keep strawberry hahah aritu g pasar mlm ada org jual hahah kelas ko jah pasar mlm kita ada strawberry ko hahahah ternmpk trus terbyg2 stoberi coklat yg yummy2 tuh alahaiiiii tu yg terbeli tu hahah statement xble bla ok TERBELI hahah ok next time jika g ke cameron kena beli byk2 than keep kat peti beku ye ble tahan selama 6-9bln ok.. hehhe so ble la mkn sikit2 hehe sorri I xmampu nk beli ari2 buah org kaya nih hahha...

Jom jom kita yummy2 hurmmmmmmm cedapnyaaaa (sambil terkelip2 mata ceh wahh sedap sgt le tu kan )


Tadaaa hiii gambo atas tu snap masa nk mkn ari isnin lps n yg kat bwh ni br sejap td melantak kalini ada biskut stick perisa mocca hurrmm sedap crunchy hahahha sori jika ada yg meleleh hahaha





Monday, March 24, 2014

t♥day is 25/03/14

Asslamualaikum wbt...

Slamat pagi mownink pagi yg cerah langit membiru owh xde awan dh mcm dok kat arab saudia plak kan kosong je siap leh nmpk bulan lagiiii... Alhamdulillah masih diberi kesempatan menghirup udara segar tanpa jerebu... arini lps siapkn sikit keje mngecat pergola dr warna dark choc ke warna white bila dh cat white huwaa mmg cantik dedulu xmo cat putih sbb mls lau kotor tp lastly kena cat juga bila cat lama mula mngelupas hurmm dh alang2 cat tu biar puas ati sbb my favourite kaler is white ok!!! Hahahha pasni nk cat pagar plak lew tp buat time mlm ok tak??? Mlm xde panas hehehe tp kena tgk lagit dulusblm cat lau byk awan baik lupakn je niat nk mngecat tuh... mlm td tgk langit byk bintang tp cat xcukup kena beli lain so wait till I buy a new one for our gate...

Meh cuci mata tgk bunga yg bl♥♥m arini hilang rasa letih bila tgk pkk sihat buat ada juga yg mati sbb cuaca panas sgt area nih..