Tuesday, April 22, 2014

mushroom soup ♥ garlic bread

Assalamualaikum wbt...

Petang semuaa sure ramai yg berkeroncong perutkn petang2 gini nak nak nak plak ujan tirun dhn lebatnyaa alahaiii terus terbayang-bayang pisang goreng la cengkodok ikan bilis ler huhuhu pekena plak tea panas Yummy2 opsss makin kuat plak perut bergelora garlic andh... alhamdulillah akhir2 ni petang slalu hujan sejuk sikit n xyah le sesusah nk siram pkk esok pg kihkihkih... dpt rest n jimatkn masa heee...

Ok petang ni tetiba rasa nk buat mushrooms soup dgn garlic bread plak ni kerana mlm td g beli France toast ler bau dia alahaiii terbuai2 xsabo nk bakar n cicah soup huhuhu elok2 menu utk esok tetiba jd menu ptg ni plak... hahha alhamdulillah dh burpp.. kenyang hihihi jgn marah u olls


Resepi ni sgt laa mudah main campak jer sy jika memasak jarang sukat2 sbb tu payah nk bg resepi.. lgpn taste sy simple2 mudah ringkas n sedap tue je heheh

Mushrooms soup :-

1 tin cendawan butang (ble pakai dlm tin or fresh pn ok) Hiris nipis
3 sudu tepung gandum
1 kiub ayam (bole pakai stok ayam)
1 sudu teh Serbuk lada hitam
2-3 sudu mentega
500ml air
Garam secukup rasa

1) mula mula panaskan periuk masukkan mentega biar sampai cair
2) masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil tu kacau laju
3) masukkan stok ayam Dan serbuk lada hitam
4) Masukkan air perlahan2an 
5) Kemudian masukkan cendawan Dan garam secukup rasa
Kacau sampai pekat jika terlalu pekat bole tambah air.. biar sampai mendidih then tutup api
Note : jika anda pakai stok ayam jenis air xperlu masukkn air ya dan jika suke bile mskkn ayam yg dh dipotong kecil

Utk garlic bread pulak bole pakai apa shj roti ikut suke 

Bahan bahan :-

2-3ulas garlic tumbuk halus
Sedikit serbuk oregano
3sudu mentega

Caranya campur semua bahan tadi dan gaul rata
Kemudian baru sapu pada roti then bakar atas fry pan je mudah 


Ok selamat mencuba (^-^)

No comments:

Post a Comment